Arkib

Sarawak dikenali juga Sarawak Bumi Kenyalang merupakan negeri yang terbesar di Malaysia. Sebelum pembentukan Persekutuan Malaysia, Sarawak bebas dari kolonial British pada 22 Julai 1963.
Lokasi dan sejarah Sarawak telah menghasilkan kepelbagaian etnik, budaya dan bahasa yang luas. Antara penduduk asli Sarawak, pengaruh luar telah membawa banyak perubahan dari masa ke masa.
 
Dengan ini Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah mengadakan sebuah Pameran Thematik bertajuk ‘Tok Lah Kamek : Melestari Bangsa Menjunjung Budaya’ yang menyinkap sejarah dan misteri masyarakat pribumi yang terdapat di Negeri Sarawak. Jom kita kenali dengan lebih dekat lagi masyarakat pribumi yang hampir pupus ini.
 
Pameran ini berlangsung pada 1 September 2022 sehingga 31 Mac 2023 bertempat di Galeri C Pameran Thematik Muzium Petaling Jaya. Muzium Petaling Jaya dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat dan Cuti Umum bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Masuk adalah percuma!
 
Jom Kunjungi Muzium!
 

PROGRAM AKAN DATANG!!

Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya akan mengadakan Program Jom Kenali Artifak Siri 2/2022 secara maya tidak lama lagi. Tema yang dipilih pada kali ini adalah "Seni Warisan Kukur Kelapa".

Oleh itu, pihak Muzium Petaling Jaya mengharapkan penyertaan dari kalian semua dan hadiah menarik menanti para pemenang. Video akan ditayangkan pada bila-bila masa sahaja di Facebook Rasmi Muzium Petaling Jaya dan soalan yang diberikan berdasarkan video yang ditayangkan.

#pjlearningcity
#pjkita
#sayangipj
#thisispj
#jomkunjungimuzium

Makluman Semua!!

Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya akan menganjurkan Pertandingan Deklamasi Sajak 2022 Pada 25 Jun 2022 (Sabtu) bertempat di PJ Smart Centre, Ibu Pejabat MBPJ.
 
Pertandingan ini terbahagi kepada tiga kategori, Kategori Sekolah Rendah, Kategori Sekolah Menengah dan Kategori Terbuka. Pertandingan ini terbuka untuk semua penyertaan.
 
Pertandingan ini terhad kepada 10 penyertaan terawal bagi setiap kategori. Tarikh tutup penyertaan adalah pada 17 Jun 2022 (Jumaat).
 
Sebarang maklumat lanjut boleh hubungi En Nafie atau En Farhan di talian 011-40033406 /03-79548122 atau email ke Alamat emel ini dilindungi dari Spambot. Anda perlu hidupkan JavaScript untuk melihatnya.
 
Hantarkan Penyertaan Anda Hari Ini! 😀

Halaman 1 dari 4

Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my