Arkib

Muzium Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya akan melanjutkan Pameran Kepelbagaian Rupa & Bentuk Teko dengan bertemakan Teh : Budaya & Tradisi di Galeri C. Pameran ini akan berlangsung sehingga 31 Januari 2022 dan masuk adalah PERCUMA! Oleh itu, jangan lepaskan peluang anda untuk mengenali dengan lebih dekat lagi kepelbagaian rupa teko serta jenis-jenis teh yang terdapat di Malaysia serta luar negara.

Pada fasa ketiga Pelan Pemulihan Negara ini, Muzium Petaling Jaya dibuka setiap hari KECUALI hari Jumaat dan cuti umum dari pukul 9.00 pagi - 5.00 petang. Manakala operasi muzium pada hari Sabtu dan Ahad adalah bermula jam 9.00 pagi hingga 2.00 petang.
 
Anda diwajibkan untuk mematuhi segala SOP yang telah ditetapkan oleh Pihak Muzium Petaling Jaya termasuk lengkap 2 dos vaksin bagi mengekang penularan wabak Covid 19. Untuk pertanyaan dan maklumat lanjut anda boleh hubungi kami di talian 03-79548122.
 

PERKHIDMATAN MUZIUM PETALING JAYA & KIOS ILMU TAMAN JAYA TELAH DIBUKA!
 
Muzium Petaling Jaya & Kiok Ilmu Taman Jaya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah dibuka semula bermula hari ini 20 September 2021 (Isnin) ini dengan pematuhan kepada SOP ketat seperti yang telah digariskan di Pelan Pemulihan Negara Fasa 2 oleh Majlis Keselamatan Negara & Kementerian Kesihatan Malaysia.
 
Para pengunjung juga diingatkan untuk membuat tempahan awal bagi tujuan lawatan ke muzium, sentiasa memakai pelitup muka, kerap membasuh tangan dengan hand sanitizer serta menjaga jarak anda dengan pengunjung lain.
 
Hanya pengunjung yang telah lengkap 2 dos vaksin dengan tempoh matang 14 hari sahaja dibenarkan masuk. Bagi yang berumur 17 tahun dan ke bawah perlu diiringi oleh ibu/bapa/penjaga yang telah lengkap 2 dos vaksin. Sehubungan itu juga, hanya 15 orang jumlah pelawat sahaja yang dibenarkan berada di premis dalam satu-satu masa.
 
Untuk fasa ini, Muzium Petaling Jaya dibuka pada Isnin hingga Khamis sahaja dan tutup pada hari Jumaat, Sabtu, Ahad serta Cuti Umum. Manakala waktu perkhidmatan pula adalah bermula jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang.
Bagi penyelidik yang ingin mendapatkan maklumat atau membuat kajian, anda dikehendaki untuk membuat temu janji terlebih dahulu sekurang-kurangnya 3 hari sebelum tarikh kajian anda.
 
Untuk temu janji slot lawatan atau kajian anda di Muzium Petaling Jaya, anda boleh scan QR kod dibawah atau mengisi pautan ini : https://forms.gle/HZjVDb6snmiYtFjh9 serta platform media yang lain seperti DM/FB Messenger Muzium Petaling Jaya, Website Muzium, e-mail dan juga melalui panggilan telefon.
 
                  
 

 
 
 
 
 
 

 
 
Muzium Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya menjemput penyertaan anda bagi menyertai Pertandingan Kuiz Muzium Siri 2/2021 secara dalam talian.
Ini merupakan soalan kuiz siri ke-2. Pertandingan ini adalah usaha terbaru Muzium Petaling Jaya menggunakan platform media massa seperti Facebook dan Website Muzium selaras dengan terma aktiviti norma baharu bagi mengekang wabak Covid-19. Pendekatan ini dipilih sebagai usaha bagi merancakkan peranan Muzium Petaling Jaya agar masih kekal relevan ketika mendepani pandemik ini.
 
Pada tahun ini, pertandingan ini akan diadakan sebanyak 3 siri mengikut tema soalan. Bagi Siri 2/2021 ini, soalan adalah bertemakan Sejarah Kemerdekaan Malaysia.
Pertandingan ini akan berlangsung bermula 06 September 2021 (Isnin) hingga 10 September 2021 (Jumaat). Pautan bagi soalan kuiz adalah : https://www.surveymonkey.com/r/kuizmuzium2.
 
Pertandingan Kuiz Muzium ini adalah terbuka kepada semua warganegara Malaysia yang berumur 13 dan ke atas. Peserta yang berjaya menjawab soalan dengan tepat dan pantas dalam tempoh hari yang ditetapkan akan dikira sebagai pemenang. Hadiah wang tunai disediakan kepada peserta yang berjaya.
 
Sila pastikan maklumat diri anda diisi dengan lengkap bagi memudahkan pihak kami menghubungi anda.
Jom Sertai & Semoga Berjaya!!!
 

Halaman 1 dari 3

Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my