PAMERAN REPLIKA RUMAH TRADISIONAL KITA

PAMERAN REPLIKA RUMAH TRADISIONAL KITA

Pengenalan
 

Malaysia sememangnya terkenal dengan negara yang terdiri dari pelbagai kaum yang hidup bersatu-padu di bawah satu bumbung. Kepelbagaian kaum ini telah membawa pelbagai pengaruh budaya dalam kehidupan rakyatnya sendiri. Pengaruh budaya ini boleh dilihat dengan wujudnya pelbagai jenis pilihan makanan dari pelbagai kaum, pakaian dan tidak terkecuali dari segi binaan bangunan. Rumah-rumah tradisional bukan sahaja mempunyai keunikan tersendiri malah melambangkan kehalusan seni bina di setiap negeri yang ada di Malaysia.     

Rumah tradisional adalah sebahagian warisan seni bina Malaysia yang sangat bernilai. Ianya telah direka bentuk dan dibina oleh orang kebanyakan yang menampakkan betapa mahir dan kreatifnya mereka dalam bidang seni bina. Ia memaparkan kebijaksanaan dalam penggunaan dan perluasan ruang mengikut keperluan semasa, mengadaptasi cuaca dan penggunaan bahan binaan.

Setiap rumah tradisional mempunyai ciri-cirinya yang tersendiri. Walaupun bentuk rumah kampung tidak sama seperti reka bentuk rumah moden, namun ciri-ciri keselesaan tetap dititikberatkan sejak dahulu lagi. Rumah tradisional Melayu misalnya, mengambil kira faktor budaya, iklim setempat, teduhan, pengudaraan, pencahayaan, dan ciri-ciri asas yang lain. Bentuk rumahnya pula berbeza dan pelbagai mengikut setiap negeri, wilayah dan juga sub-etnik. Contohnya, rumah Melaka tidak sama dengan rumah Negeri Sembilan walaupun kedua-dua negeri ini berjiran. Zaman sekarang semakin banyak rumah kampung telah mengalami arus pemodenan. Konsep dan reka bentuk rumah kampung moden juga semakin berunsur kontemporari dek mengikut peredaran zaman.

 

Sejarah Awal Rumah Tradisional

Rumah tradisional merupakan salah satu komponen warisan budaya mempunyai sistem tambahan yang membolehkan rumah tersebut bertahan lebih lama. Rumah-rumah tradisional telah diwarisi semenjak beratus tahun yang lalu. Gaya dan bentuk rumah tradisional dipengaruhi oleh cara hidup, ekonomi, alam persekitaran dan iklim. Iklim adalah perkara yang penting yang mempengaruhi bentuk seni bina rumah tradisional di Malaysia. Negara kita mempunyai hawa yang panas dan hujan yang selalu turun dengan lebat. Rumah-rumah dan bangunan dibina dengan berpanggung atau bertiang. Rumah Tradisional dibina demikian kerana memberi laluan atau peredaran udara. Rumah tradisional yang bertiang dapat mengelak daripada ditenggelami air apabila berlaku banjir. Bentuk bumbung yang curam yang dipanggil “lipat kajang” dapat memudahkan curahan air hujan. Lantai dan dinding rumah yang diperbuat daripada anyaman peluhan adalah untuk memudahkan pengedaran udara dan untuk mengurangkam rasa bahang panas.

Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my