Putu Mayam merupakan makanan tradisional India yang mendapat sambutan menggalakkan daripada semua bangsa. Kini, turut dinikmati oleh semua kaum di Malaysia, Sri Lanka dan Singapura. Diperbuat daripada adunan tepung beras dan dihidangkan bersama kelapa parut dan gula melaka.

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.

Tinjauan
{{ ngFields[0].errorMsg }}
{{ ngFields[2].errorMsg }}

Pautan Kerjasama
 
Muzium Petaling Jaya
Jalan 10/7, Seksyen 10,
Taman Jaya, 46000 Petaling Jaya,
Selangor Darul Ehsan
Tel: +603 - 7954 8122
Fax: +603 - 7954 8133
Email: unitmuzium@mbpj.gov.my