Latar Belakang

Sejarah Bangunan

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya, Seksyen 10, Petaling Jaya. Pada asalnya merupakan Rumah Taman Bacaan Kanak-kanak yang telah dirasmikan pada tahun 1980 oleh Datin Hajah Sulaimah Bt. Maiji, iaitu isteri kepada bekas Menteri Besar Selangor iaitu Ybg. Dato’ Haji Hormat Rafei ( 1976 – 1982 ).

Perubahan dari masa ke semasa menampakan kepesatan pembangunan Petaling Jaya menjadikan Taman Bacaan ini tidak lagi sesuai di tempatkan di Taman Jaya. Pada tahun 1992 bangunan ini telah diambil alih oleh Jabatan Pembangunan Persekitaran. Bangunan ini telah dijadikan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar di mana pelbagai program, kursus serta Kem Pendidikan Alam Sekitar dianjurkan oleh Majlis Perbandaran Petaling Jaya ( ketika itu ).

Bangunan ini asalnya adalah menggunakan struktur kayu sebelum diubah suai kepada struktur konkrit pada keseluruhan bangunan. Penghujung April 2007, bangunan ini telah diambil alih sepenuhnya oleh Bahagian Perpustakaan & Pengurusan Maklumat ( Unit Muzium ) untuk dijadikan sebagai lokasi Muzium Petaling Jaya. Kerja-kerja penyelenggaraan dan ubah suai telah siap sepenuhnya pada awal Oktober 2007 dan telah diduduki sepenuhnya pada 4 Oktober 2007. Tanggal 12 November 2007, Muzium Petaling Jaya dengan secara rasminya telah di buka kepada orang ramai.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


LAPIK MEJA SARAWAK

Lapik meja ini telah di hasilkan oleh masyarakat Orang Ulu di negeri Sarawak. Lapik meja ini mengetengahkan motif perisai ditengah-tengahnya kemudian motif flora iaitu paku pakis dan fauna iaitu burung enggang dan harimau sebagai intipati corak. Ianya untuk digunakan sebagai hiasan lapik meja. 

Motif burung enggang adalah motif yang sering digunakan dalam kegiatan seni suku dayak. Motif ini juga merupakan ciri-ciri pembeda dari kesenian lainnya yang ada di Indonesia. Motif burung enggang dapat kombinasikan dengan motif naga dan sulur atau akar-akaran.