Latar Belakang

Sejarah Bangunan

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya, Seksyen 10, Petaling Jaya. Pada asalnya merupakan Rumah Taman Bacaan Kanak-kanak yang telah dirasmikan pada tahun 1980 oleh Datin Hajah Sulaimah Bt. Maiji, iaitu isteri kepada bekas Menteri Besar Selangor iaitu Ybg. Dato’ Haji Hormat Rafei ( 1976 – 1982 ).

Perubahan dari masa ke semasa menampakan kepesatan pembangunan Petaling Jaya menjadikan Taman Bacaan ini tidak lagi sesuai di tempatkan di Taman Jaya. Pada tahun 1992 bangunan ini telah diambil alih oleh Jabatan Pembangunan Persekitaran. Bangunan ini telah dijadikan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar di mana pelbagai program, kursus serta Kem Pendidikan Alam Sekitar dianjurkan oleh Majlis Perbandaran Petaling Jaya ( ketika itu ).

Bangunan ini asalnya adalah menggunakan struktur kayu sebelum diubah suai kepada struktur konkrit pada keseluruhan bangunan. Penghujung April 2007, bangunan ini telah diambil alih sepenuhnya oleh Bahagian Perpustakaan & Pengurusan Maklumat ( Unit Muzium ) untuk dijadikan sebagai lokasi Muzium Petaling Jaya. Kerja-kerja penyelenggaraan dan ubah suai telah siap sepenuhnya pada awal Oktober 2007 dan telah diduduki sepenuhnya pada 4 Oktober 2007. Tanggal 12 November 2007, Muzium Petaling Jaya dengan secara rasminya telah di buka kepada orang ramai.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.