Latar Belakang

Objektif

  • Mengumpul, mendokumentasikan, memulihara, memelihara, mempamerkan, menterjemah bahan-bahan yang mempunyai nilai-nilai sejarah, ekonomi dan pembangunan kepada MBPJ dan Petaling Jaya.
  • Sebagai pusat repositori (dokumen yang boleh dirujuk semula) kepada semua terbitan yang dihasilkan MBPJ.
  • Memperoleh, memulihara dan memelihara bahan-bahan yang mempunyai kesan terhadap sejarah dan pembangunan Petaling Jaya.
  • Bertindak sebagai pusat perkhidmatan dan penyaluran maklumat.
  • Menggalakkan penglibatan masyarakat dalam program-program yang disediakan.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.