Latar Belakang

Latar Belakang Muzium

Muzium Petaling Jaya telah diselia tadbir oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya di bawah tanggungjawab Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan. Muzium ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Petaling Jaya kira-kira 12 Km dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya. Sebelum dijadikan bangunan Muzium Petaling Jaya, bangunan ini pernah digunakan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar sebelum ia diambil alih sepenuhnya pada awal April 2007.

Penubuhan Muzium Petaling Jaya adalah bertujuan untuk menyimpan, memelihara, mempamer dan menyebarkan maklumat serta sebagai sumber rujukan kepada generasi kini dan generasi akan datang. Muzium ini menempatkan pelbagai bentuk bahan yang menjadi identiti dan kebanggaan khususnya kepada seluruh penduduk Petaling Jaya.

Selain itu, penubuhan muzium ini juga adalah untuk mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan sejarah kewujudan bandar Petaling Jaya, pentadbiran serta perkembangan dan pembangunan Petaling Jaya. Muzium Petaling Jaya juga akan menjadi satu tempat informasi dan penyebaran maklumat serta berperanan sebagai sumber khazanah ilmu. Penubuhan muzium ini juga merupakan sebahagian daripada aset dan destinasi pelancongan dalam menggalakkan perkembangan industri pelancongan negeri Selangor amnya.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.