Latar Belakang

Latar Belakang Muzium

Muzium Petaling Jaya telah diselia tabir oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya di bawah tanggungjawab Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan. Muzium ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Petaling Jaya kira-kira 12 Km dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya. Sebelum dijadikan bangunan Muzium Petaling Jaya, bangunan ini pernah digunakan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar sebelum ia diambil alih sepenuhnya pada awal April 2007.

Penubuhan Muzium Petaling Jaya adalah bertujuan untuk menyimpan, memelihara, mempamer dan menyebarkan maklumat serta sebagai sumber rujukan kepada generasi kini dan akan datang. Muzium ini menempatkan pelbagai bentuk bahan yang menjadi identiti dan kebanggaan khususnya kepada seluruh penduduk Petaling Jaya.

Selain itu penubuhan muzium ini juga adalah mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan sejarah kewujudan Bandar Petaling Jaya, pentadbiran serta perkembangan dan pembangunan Petaling Jaya. Muzium Petaling Jaya juga akan menjadi satu tempat infomasi dan penyebaran maklumat serta berperanan sebagai sumber khazanah ilmu. Penubuhan Muzium ini juga merupakan sebahagian daripada aset dan destinasi pelancongan dalam menggalakkan perkembangan industri pelancongan Negeri Selangor amnya.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 KACIP SIREH BERMOTIFKAN KUDA

Kacip India ini bermotifkan kuda berlari yang sering digunakan dalam penggunaan sireh. Pemakanan sireh dikatakan menjadi amalan seharian mereka. Ragam hias serta bahan buatan kacip mempunyai ukiran tertentu yang dapat membezakan kasta dalam masyarakat India. 

Tradisi makan sirih merupakan warisan budaya masa silam,  lebih dari 3000 tahun yang lampau atau di zaman Neolitik, hingga saat ini.  Budaya makan sirih hidup di Asia Tenggara.  Pendukung budaya ini terdiri dari berbagai golongan, meliputi masyarakat kelas bawah,  para pembesar negara, serta kalangan istana.