Latar Belakang

Latar Belakang Muzium

Muzium Petaling Jaya telah diselia tabir oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya di bawah tanggungjawab Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan. Muzium ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Petaling Jaya kira-kira 12 Km dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya. Sebelum dijadikan bangunan Muzium Petaling Jaya, bangunan ini pernah digunakan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar sebelum ia diambil alih sepenuhnya pada awal April 2007.

Penubuhan Muzium Petaling Jaya adalah bertujuan untuk menyimpan, memelihara, mempamer dan menyebarkan maklumat serta sebagai sumber rujukan kepada generasi kini dan akan datang. Muzium ini menempatkan pelbagai bentuk bahan yang menjadi identiti dan kebanggaan khususnya kepada seluruh penduduk Petaling Jaya.

Selain itu penubuhan muzium ini juga adalah mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan sejarah kewujudan Bandar Petaling Jaya, pentadbiran serta perkembangan dan pembangunan Petaling Jaya. Muzium Petaling Jaya juga akan menjadi satu tempat infomasi dan penyebaran maklumat serta berperanan sebagai sumber khazanah ilmu. Penubuhan Muzium ini juga merupakan sebahagian daripada aset dan destinasi pelancongan dalam menggalakkan perkembangan industri pelancongan Negeri Selangor amnya.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


LAPIK MEJA SARAWAK

Lapik meja ini telah di hasilkan oleh masyarakat Orang Ulu di negeri Sarawak. Lapik meja ini mengetengahkan motif perisai ditengah-tengahnya kemudian motif flora iaitu paku pakis dan fauna iaitu burung enggang dan harimau sebagai intipati corak. Ianya untuk digunakan sebagai hiasan lapik meja. 

Motif burung enggang adalah motif yang sering digunakan dalam kegiatan seni suku dayak. Motif ini juga merupakan ciri-ciri pembeda dari kesenian lainnya yang ada di Indonesia. Motif burung enggang dapat kombinasikan dengan motif naga dan sulur atau akar-akaran.