Latar Belakang

Latar Belakang Muzium

Muzium Petaling Jaya telah diselia tadbir oleh Majlis Bandaraya Petaling Jaya di bawah tanggungjawab Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan. Muzium ini terletak di tengah-tengah pusat bandar Petaling Jaya kira-kira 12 Km dari pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Muzium Petaling Jaya terletak di dalam kawasan Taman Tasik Jaya. Sebelum dijadikan bangunan Muzium Petaling Jaya, bangunan ini pernah digunakan sebagai Pusat Pendidikan Alam Sekitar sebelum ia diambil alih sepenuhnya pada awal April 2007.

Penubuhan Muzium Petaling Jaya adalah bertujuan untuk menyimpan, memelihara, mempamer dan menyebarkan maklumat serta sebagai sumber rujukan kepada generasi kini dan generasi akan datang. Muzium ini menempatkan pelbagai bentuk bahan yang menjadi identiti dan kebanggaan khususnya kepada seluruh penduduk Petaling Jaya.

Selain itu, penubuhan muzium ini juga adalah untuk mempamerkan bahan-bahan yang berkaitan dengan sejarah kewujudan bandar Petaling Jaya, pentadbiran serta perkembangan dan pembangunan Petaling Jaya. Muzium Petaling Jaya juga akan menjadi satu tempat informasi dan penyebaran maklumat serta berperanan sebagai sumber khazanah ilmu. Penubuhan muzium ini juga merupakan sebahagian daripada aset dan destinasi pelancongan dalam menggalakkan perkembangan industri pelancongan negeri Selangor amnya.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH SEPIT 

Kuih ini terdapat di Brunei, Malaysia dan Singapura. Ia dipercayai berasal dari wafer roti telur Belanda. Kemudian teknik biskut ini diwariskan kepada orang Melayu yang dibawa oleh Peranakan Cina dari Pulau Pinang dan Melaka ke bahagian-bahagian Malaysia dan Singapura. Berbeza di Sarawak kuih ini diperbuat daripada tepung sagu atau lemantak. Ini membuatkan kuih ini lebih tahan patah dan rangup serta tidak lemau.