Galeri A - Sejarah Kelahiran Petaling Jaya

Jika dahulu Petaling Jaya sekadar kawasan ladang getah dan lombong bijih timah, kini Petaling Jaya berubah wajah menjadi sebuah bandar yang pesat membangun. Akibat dari masalah kesesakan dan setinggan di pinggir Kuala Lumpur sekitar awal 1950-an kerajaan negeri Selangor telah mengenal pasti tanah kebun getah seluas 1,200 ekar di Jalan Kelang Lama bagi mewujudkan sebuah penempatan baru.

Dengan kewujudan penempatan baru ini maka lahirlah Petaling Jaya, nama yang diasaskan oleh Sir Gerald Templer, Pesuruhjaya Tinggi British pada waktu itu, sempena nama pokok Petaling yang dipercayai hidup subur dan Petaling Jaya telah menjadi sebuah Bandar satelit yang pertama di Malaysia.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang. 

Anda Pengunjung Ke: 28527

 

Kerjasama / Pautan