Arkib Laman

PENUTUPAN MUZIUM

DEAR ALL…

DUE TO THE SPREAD OF THE CONVID-19 VIRUSES, PETALING JAYA MUSEUM, MAJLIS BANDARAYA PETALING JAYA WILL BE CLOSED FROM 18TH TO 31ST MAC 2020 AND EXPECTED TO BE OPENED ON 1ST APRIL 2020 UNDER THE DIRECTIVE OF THE MALAYSIAN PRIME MINISTER.

WE PRAY FOR THE SAFETY OF OUR NATION. WE HAVE GREAT CONFIDENCE THAT WE AS NATION WILL GET THROUGH THIS TOGETHER. SO STAY SAFE AND KEEP PRACTICE SELF-HYGIENE EVERYONE.

SORRY FOR INCONVENIENCE CAUSED.

REGARDS!


LAWATAN RASMI DARI PERPUSTAKAAN ANGGERIK VANILLA (MBSA)

Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah menerima lawatan rasmi seramai 13 orang daripada pegawai dan kakitangan dari Perpustakaan MBSA. Semoga segala perkongsian yang diberikan pada hari inidapat memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak . Kami dari pihak Muzium Petaling Jaya mengucapkan jutaan terima kasih. Semoga kerjasama yang terjalin dapat diteruskan dari semasa ke semasa.

HEBAHAN PROGRAM DEKLAMASI SAJAK BERLAGU 2020

Anda peminat Bahasa Kebangsaan. Jom sertai kami dalam Pertandingan deklamasi sajak yang di anjurkan oleh Muzium Petaling Jaya yang akan berlangsung pada 11 April 2020 (sabtu) bertempat di Muzium Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya.

Pertandingan ini terbuka kepada para pelajar di Petaling Jaya SAHAJA (Bagi Kategori Sekolah Rendah & Kategori Sekolah Menengah) manakala bagi kategori Dewasa adalah TERBUKA kepada umum berumur 18 tahun dan ke atas.

Pertandingan ini terhad kepada 12 penyertaan terawal sahaja bagi setiap kategori. Sebarang pertanyaan boleh hubungi kami di 03-79548122.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH PINJARAM 

Kuih pinjaram atau juga dipanggil penyaram merupakan sejenis kuih tradisional di Sabah, Sarawak dan Brunei. Ia juga popular dalam kalangan orang Bajau. Ia diperbuat dari tepung beras, tepung jagung, santan dan minyak. Kadang kala daun pandan digunakan bagi menambah bau wangi. Kuih pinjaram akan digoreng dan akan dibalik-balikkan bagi memasatikan kedua-dua belahnya sama garing. Ia sedap dihidang panas dan mudah didapati dipasar tamu.