Arkib Laman

Muzium Petaling Jaya di tutup sementara waktu.

Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya ditutup sementara waktu akibat kerja-kerja penyelenggaraan yang sedang dijalankan. Sebarang maklumat lanjut boleh hubungi kami di talian 03-79548122. Segala kesulitan amat kami sekali.

MUZIUM PETALING JAYA KINI DIBUKA

Salam Sejahtera ????
Tuan/Puan yang kami hormati, Muzium Petaling Jaya,
Majlis Bandaraya Petaling Jaya
akan mula dibuka dengan fasa pertama pada 01/07/2020 - 31/07/2020 bermula jam 9.00 Pagi Hingga 5.00 Petang setiap hari KECUALI Jumaat, Sabtu & Ahad.
Dengan pembukaan semula operasi dengan pengalaman norma baharu dalam menangani pandemik Covid-19, kami juga ada beberapa peraturan & SOP penting yang perlu dipatuhi oleh semua pelawat antaranya :-
1. Hanya individu yang melepasi saringan kesihatan dan suhu badan 37.5 darjah celsius dibenarkan masuk ke muzium.
2. Kanak-Kanak dibawah umur 12 tahun tidak dibenarkan masuk ke premis muzium.
3. Warga emas dan golongan berisiko tinggi tidak digalakkan berada di premis muzium.
4. Setiap pelawat yang masuk perlulah merekodkan kehadiran sama ada dalam buku rekod kehadiran atau mengimbas QR Code Selangkah / QR Code MyPJMuseum.
5. Semua pelawat yang berada di kawasan muzium perlu memakai pelitup hidung dan mulut, pensanitasi tangan dan mengamalkan penjarakan sosial. Berkumpul secara beramai-ramai adalah tidak dibenarkan.
6. Muzium Petaling Jaya juga tidak menerima kehadiran pelawat yang berskala besar dan berkumpulan.
7. Pihak muzium hanya membenarkan 15 orang pelawat sahaja dalam satu-satu masa dengan anggaran masa 1 hingga ke 45 minit.
8. Bagi perkhidmatan Arkib dan penyelidikan hanya 2 orang sahaja dibenarkan dalam satu-satu masa dengan anggaran 1 jam 30 minit. Penyelidik juga perlu membuat temujanji terlebih dahulu.
Semoga tuan/puan memberikan kerjasama penuh dalam perlaksanaan prosedur operasi (SOP) ini bagi memastikan keselamatan dan kesihatan tuan/puan terjamin dan berada di tahap optimum.
Terima Kasih!
Untuk sebarang maklumat lanjut tuan/puan bolehlah menghubungi kami di talian 03-79548122.

PENUTUPAN MUZIUM

DEAR ALL…

DUE TO THE SPREAD OF THE CONVID-19 VIRUSES, PETALING JAYA MUSEUM, MAJLIS BANDARAYA PETALING JAYA WILL BE CLOSED FROM 18TH TO 31ST MAC 2020 AND EXPECTED TO BE OPENED ON 1ST APRIL 2020 UNDER THE DIRECTIVE OF THE MALAYSIAN PRIME MINISTER.

WE PRAY FOR THE SAFETY OF OUR NATION. WE HAVE GREAT CONFIDENCE THAT WE AS NATION WILL GET THROUGH THIS TOGETHER. SO STAY SAFE AND KEEP PRACTICE SELF-HYGIENE EVERYONE.

SORRY FOR INCONVENIENCE CAUSED.

REGARDS!


LAWATAN RASMI DARI PERPUSTAKAAN ANGGERIK VANILLA (MBSA)

Muzium Petaling Jaya Majlis Bandaraya Petaling Jaya telah menerima lawatan rasmi seramai 13 orang daripada pegawai dan kakitangan dari Perpustakaan MBSA. Semoga segala perkongsian yang diberikan pada hari inidapat memberi manfaat kepada kedua-dua belah pihak . Kami dari pihak Muzium Petaling Jaya mengucapkan jutaan terima kasih. Semoga kerjasama yang terjalin dapat diteruskan dari semasa ke semasa.

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.