Arkib Laman

LAWATAN KERJA DARI MAJLIS PERBANDARAYA SUBANG JAYA (MPSJ)

Pada 21 Mac 2017 yang lalu, seramai 20 orang pegawai dan staff dari Jabatan Pembangunan Kemasyarakatan,  Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) telah mengadakan lawatan kerja ke Muzium Petaling Jaya.

Lawatan kerja ini diadakan bagi menjalin hubungan kerjasama dalam pembangunan muzium di MPSJ pada masa akan datang . Lawatan ini menjelaskan tentang konsep dan penubuhan asal Muzium Petaling Jaya yang memberi penekanan khas asal-usul Majlis Bandaraya Petaling Jaya yang telah wujud sejak 50 tahun yang lalu. 

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


LAPIK MEJA SARAWAK

Lapik meja ini telah di hasilkan oleh masyarakat Orang Ulu di negeri Sarawak. Lapik meja ini mengetengahkan motif perisai ditengah-tengahnya kemudian motif flora iaitu paku pakis dan fauna iaitu burung enggang dan harimau sebagai intipati corak. Ianya untuk digunakan sebagai hiasan lapik meja. 

Motif burung enggang adalah motif yang sering digunakan dalam kegiatan seni suku dayak. Motif ini juga merupakan ciri-ciri pembeda dari kesenian lainnya yang ada di Indonesia. Motif burung enggang dapat kombinasikan dengan motif naga dan sulur atau akar-akaran.