Arkib Laman

PERHIASAN WANITA

Muzium Petaling Jaya, Majlis Bandaraya Petaling Jaya berbesar hati menjemput Tuan/Puan ke Pameran Seni Perhiasan Wanita : Keagungan & Kekuasaan bermula 02 Ogos sehingga 06 Disember 2019 bertempat di Galeri C, Muzium Petaling Jaya. Pameran ini telah menghimpunkan sebanyak 110 jenis perhiasan wanita yang terdapat di Malaysia dan negara luar.

Bersempena dengan pameran ini juga pihak Muzium Petaling Jaya akan menganjurkan Bengkel Seni Perhiasan Wanita 2019 (Lai/Lar- iaitu lapik dada yang dipakai dlm persembahan Mak Yong).

Bengkel ini akan dikelolakan oleh Encik Khairul Anuar Bin Zainudin dari Marknann Chereolab Studio pada 24 Ogos 2019 (Sabtu) di Dewan Ilmu, Perpustakaan Komuniti Petaling Jaya pada jam 8.00 pagi -12.30 tengahari.

Muzium Petaling Jaya dibuka setiap hari kecuali hari Jumaat dan Cuti Umum bermula dari jam 9.00 pagi hingga 5.00 petang. Masuk adalah PERCUMA. Untuk sebarang maklumat lanjut mengenai pameran/bengkel ini Tuan/Puan bolehlah menghubungi kami di talian 03-79548122.

Jom Kunjungi Muzium!

#pjkita #pjlearningcity #lovepj #jomsantaidimuziumpj #petalingjayacitycoucil

Carian Laman Web

Adakah laman web ini berinformasi?
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
  • Undian: (0%)
Undian Kesuluruhan:
Undian Pertama:
Undian Terakhir:
 
 

Artifak

 


KUIH CAP 

Kuih loyang atau juga dikenali sebagai kuih ros, kuih bunga durian, kuih cap dan kuih goyang merupakan jenis kuih tradisi India yang diperbuat dari tepung beras yang digoreng dalam minyak masak. Di India khususnya selatan India (Tamil Nadu dan Kerala), kuih ini dikenali sebagai 'Achu Murukku' atau 'Achapam', rasanya juga manis. Manakala di Malaysia, kuih ini dinamakan kuih goyang kerana selepas acuannya dicelup dalam aduan tepung cair, kuih ini dicelup ke dalam minyak masak yang panas dan digoyang-goyangkan agar tanggal. Nama ros pula sempena bentuknya menyerupai bunga. Nama loyang pula mungkin kerana acuannya diperbuat daripada logam loyang.